Det sanselige 1700-tallet

Program

09.30-10.00: Registrering

10.00-11.30: Foredrag 

  • Hans Olav Gorset: «Fornøyelig Tiids-fordriv» og Fuskere på jobb – Klangen av 1700-tallets Norge.
  • Marit Elida Angell Berg: Om luktevannshus og snusdåser (foreløpig tittel)
  • Ragnhild Hutchison: En smakebit av 1700-tallet – en nærstudie av en julekake, og hvem som kunne spise den

11.30-11.45: Pause

11.45-12.45: Foredrag

  • Bjørn Sverre Hol Haugen: Synets overtak og sansers samspill
  • Kari Anne Pedersen: Følelsen av silkeklær (foreløpig tittel)

12.45-13.30: Lunsj

13.30-15.30: Kurs og workshops

 

Workshoper

Norsk dans på 1700-tallet

1700-tallets dannede omgangsformer var underlagt strenge regler for skikk og bruk, og dans var en selvskreven aktivitet. I workshoppen får vi innblikk i, og danset, noen av de vanligste dansene. Kursholder: Marianne Dahl.

Prøv undervisningsspillet Privilegert

Privilegert er et undervisningspill laget for å gi elever i videregående en litt annen, og opplevelsesbasert, inngang til 1700-tallshistorie. Spillet simulerer utviklingen eksportnæringene i norske regioner, og deltagerne spiller bønder, kjøpmenn og redere.  I workshoppen spiller vi gjennom spillet som ellers er gratis tilgjengelig på nett og kan fritt benyttes av alle. Kursholder: Ragnhild Hutchison.

Camera obscura

En introduksjon til camera obscura som kunstnerisk hjelpemiddel. Verkstedet starter med en kort forelesning etterfulgt av camera obscura-bygging i små grupper. Målet er å konstruere små camera obscura som kan brukes til å tegne etter naturen. Kursholder: Thomas Sørlie Hansen.

Fletting av hosebånd

Bunadtilvirker Anne-Berit Flo holder kurs i hosebåndfletting. Her lærer vi en grunnteknikk som kan brukes til å lage hosebånd til bunadsbruk. Kursholder: Anne-Berit Flo.

Kaker på 1700-tallet

Vi baker gulrotkake etter en oppskrift fra 1780-tallet. Kursholder: Marthe Glad Munch-Møller.

Kurs i lokalhistoriewiki

Chris Nyborg holder kurs i lokalhistoriewiki. Å skrive om lukt, lyd og andre sanseopplevelser er noe annet enn å skrive om konkrete ting og hendelser. På skrivekurset ser vi på hva som skal til for å lykkes med å formidle det sanselige. Kursholder: Chris Nyborg.